SKUGGORNA

Aug 28th, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Recension

Omslag till SkuggornaAv Katarina Wennstam
Albert Bonniers Förlag, 2014
ISBN 978-91-0-012550-9, 395 sid

Detta är Death Wish i svensk feministisk tappning, med en kvartett maskerade kvinnor i rollen som Bronson. Dessa fyra kvinnor blir ett medborgargarde som tar itu med våldtäktsmän och hustrumisshandlare som de tycker kommer undan utan tillräckliga straff i vårt rättssystem.

Nu är inte Wennstam först med detta tema. Det har förekommit liknande romaner tidigare (Märta Tikkanens Män kan inte våldtas är kanske den mest minnesvärda). Fast Wennstam har varit inne på området tidigare med reportageböcker som En riktig våldtäktsman och Flickan och skulden. Även i Skuggorna refererar hon till autentiska fall.

Katarina WennstamMen historien om de fyra maskerade och nattjagande kvinnorna känns på något sätt vid sidan av det man kan tro på. De ger sig ut med de bibliska orden ”öga för öga, tand för tand” i sinnet och ser till att våldsamma och plågande män ska få igen med samma mynt. Det är spektakulära handlingar och pressen döper dem snabbt till Hämnarligan och kriminalpolisen Charlotta Lugn ska försöka gripa dem, samtidigt som stora delar av allmänheten tycks mena att förövarna inte gör fel eftersom deras övergrepp bara drabbar vedervärdiga karlar.

Jag har svårt att smälta att kvartetten yrkeskvinnor så snabbt och geschwinnt förvandlas till hämndänglar som samvetslöst torterar män tills dessa är så gott som döda. Det låter som spänning efter amerikansk mall men är egentligen inte värst spännande alls och inte heller beskrivningen av motsidans arbete leder till några hurrarop från min sida. Avsikten må vara god men förfelar sitt syfte när den märks och historien blir mer pamflett än roman i synnerhet som de eländiga karlarna alla hör hemma i överklassen (eller åtminstone närapå).

Men den är lättläst med korta kapitel och förståeliga parallellhandlingar med familjekonflikter som orsakar tankar som ger oro i hjärna och mage. Man märker författarens frustration. Där den lyser igenom som mest blir romanen övertydlig.

KARL HJELM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22