SKUGGOR RUNT WALLENBERG

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Wilhelm Agrell
Historiska Media 2006

Raoul Wallenberg var internationellt en av Sveriges mest kända personer, åtminstone förr. 1944 kom han till Ungern med uppdraget att rädda de judar som befann sig där. Han tillfångatogs året efter av Sovjetarmén och ”försvann” i Moskva. Gåtan Wallenberg har sedan dess förbryllat forskare och allmänhet. Än idag är den olöst. Agrells bok Skuggor runt Wallenberg redogör för nya fakta om personerna runt Wallenberg.

Här ställs frågan om Wallenberg egentligen var underrättelseagent och att hans täckmantel var ett humanitärt uppdrag. Ungern 1943-45 var en häxkittel fylld av underrättelsetjänster och specialoperationer. Agrell har studerat dokument ur amerikanska, brittiska, tyska och svenska underrättelsearkiv som successivt blivit tillgängliga för forskning och hans beskrivning av spionverksamheten i den svenska huvudstaden är mycket intressant. Han drar slutsatsen att Wallenberg utnyttjades av underrättelsetjänster utan att själv vara medveten om det.

PER MAGNUSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22