SKUGGMAKTEN

Mar 22nd, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till SkuggmaktenAv Johan Ripås
Piratförlaget, 2018
ISBN 9789164205391, inbunden, 371 sidor

Journalisten Johns mamma avlider. Sorgen leder honom in i en kyrka i Stockholm. Där ligger en döende kvinna som lämnar över ett USB-minne till honom och uppmanar honom att åka till Kenya. John är gift med en mer framgångsrik journalist och känner sig utanför sin hustrus bekantskapskrets. Därför följer han kvinnans råd och beger sig till Kenya.

Det är upptakten till en dramatisk och spännande internationell thriller med Kenya i fokus. Där vaknar en kvinna upp bredvid en död människa. Hon inser snart att hon själv är det jagade bytet och hon tvingas fly. Hennes öde vävs snart ihop med Johns och jakten och äventyret har bara börjat.

Boken handlar om svek och opålitlighet. Vem är vän och vem är fiende? Mäktiga krafter i både Afrika och Europa försöker sätta stopp för John. Han är ändå ingen duvunge. En rejäl dos streetsmartness har han skaffat sig under en brokig uppväxt.

Boken har starka karaktärer, men det är ändå de afrikanska miljöskildringarna som fastnar mest hos mig. Författaren lyckas gestalta livet på olika nivåer i Kenya på ett sätt som engagerar läsaren. Romanen är förvisso nervkittlande, våldsam och händelserik, men det är ändå människorna och miljöerna som är ryggraden i berättelsen. Att han har varit SVT:s Afrikakorrespondent bidrar säkert en del till både träffsäkerhet och val av spelplats till boken.

Johan Ripås har tidigare utgivit en uppväxtskildring, Forever young, men detta är hans debut i spänningsgenren. En debut som lovar mer. Jag ser verkligen fram emot att återse honom med en ny spännande utgåva.

NISSE SCHERMAN

Johan Ripås

Johan Ripås. Foto Rebeccah Ripås

 

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22