SKUGGFLYKTEN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Rolf Gauffin
Leopard Förlag 2005

Det var strax före jul för fyra år sedan som svenska tidningar skrek ut att svenske ambassadören Rolf Gauffin (Libanon och Syrien) med hustru gripits på New Delhis flygplats under ett försök att smuggla valuta. Han hade varit minister vid svenska ambassaden i New Delhi och aktivt deltagit i arbete med att befria människor som tagits som gisslan. Inte att undra på att rubrikerna här hemma blev saftiga.

Han hamnade i ett indiskt fängelse tillsammans med mördare och andra förbrytare av olika slag. Det var en värld helt olik den han var van vid. Hustrun hamnade på kvinnoavdelningen och de skrev brev till varandra.

Det är med utgångspunkt från dessa brev och dagboksanteckningar som han nu författat en bok om sina upplevelser. Den är märkligt osentimental och berättar om rättegångssalar och en trång cellvärld där den starkaste tar sig högst upp i hierarkin. Samtidigt fanns solidaritet och sammanhållning mellan fångarna, oberoende av om de var narkotikahajar, tjuvar eller smugglare. Intressant – och kanske lite lärorikt.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22