SKUGGFIGURER

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Kevio Guilfoile
Cast of Shadows 2005
Översatt av Ulla Danielsson
Natur och Kultur 2006

Innan jag började läsa den här debutboken var jag ganska säker på att jag inte skulle gilla den. Baksidestexten var närmast avskräckande. En läkardotter mördas och fadern som arbetar med kloning kommer över mördarens DNA och bestämmer sig för att klona honom och spåra honom med hjälp av den genetiska kopia.

Det låter som ett taskigt B-filmsmanus från 80-talet.

Men, ack, vad jag bedrog mig. Läkaren Davis Moore skildras dubbelbottnat. Han är sympatisk i vissa avseenden men inte en karl man skulle gilla helhjärtat – han är skenhelig, självrättfärdigande och följer regler tills han tycker sig ha rätt att bryta mot dem. Och han använder sitt yrkeskunnande för att försöka nå hämnd.

Resten av persongalleriet är också riktigt fascinerande och hela historien blir till något utöver gatans rättvisa. Boken är plågsamt spännande och framställer moraliska och etiska frågor i dramatiska sammanhang och lyckas få svåra sådana att framstå som viktiga. Intrigen är komplicerad men författaren leder hela tiden läsaren dit han vill.

En alldeles utmärkt debut.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22