SKUGGDYKARE

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Robert Kurson
Shadow Divers 2004
Översatt av Jan Malmsjö
Forum 2006

Detta är den sanna historien om några sportdykares ”våta dröm” – att hitta en okänd tyst ubåt från Andra världskriget. John Chatterton och Richie Kohler fick ett tip s om ett vrak utanför New Jerseys kust, på en plats där det inte borde finnas några vrak. De skyndar dit, hoppar i sjön och finner en ubåt liggande djupt i ett strömt område. Under deras arbete med att identifiera ubåten omkommer flera av deras kamrater.

John och Richtie är egentligen ett par kufiska typer. De blir så besatta av sitt ”uppdrag” att de offrar allt familjeliv och det slutar givetvis med skilsmässor. Författaren Kurson har lyckats fånga den vettlösa besatthet som huvudpersonerna har inom sig och det är den saken som gör boken intressant och spännande.

Efter en seg och alltför lång inledning blir det full fart med framgångar och motgångar om vartannat. Först misslyckas de med identifieringen av ubåten, men de ger sig inte och till sist lyckas de. Och deras mentala kontakt med de avlidna fienderna i vraket är på något sätt väldigt rörande.

CALLE JANSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22