SKUGGAN I VATTNET

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Inger Frimansson
Norstedts 2005

Huvudpersonen Justine från God natt min älskade från 1998 återkommer i Inger Frimanssons nya thriller Skuggan i vattnet. Hon mördade ett par plågoandar men greps aldrig och den nya romanen behandlar frågan hur hon ska kunna leva vidare med den vetskapen, trots att det gått mer än halvdussinet år har tiden inte läkt såren. I sina mardrömmar ser hon lik i Mälaren och till råga på allt börjar folk rota i händelserna.

Det här är ingen gängse kriminalhistoria utan mer en undersökning av hur personligheter och karaktärer formas av miljö och mänsklig interaktion. Inget går att glömma hur gärna man än vill. Det är en saktmodig berättelse och till det kommer att boken är en sequel gör att en stor del av bakgrunden fått rekapituleras för att historien ska bli begriplig.

Frimansson förklarar hur Justine utvecklades till hämnare och hon har dessutom en sidohistoria som kompletterar bilden. Bevekelsegrunder friläggs och därför får läsaren sympatier för dem som inte är så goda som lagen kräver.

Ändå är det både otäckt och spännande, kanske för att allt försiggår i en miljö som är vardaglig och lugn.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22