SKOTTDAGEN och andra ruskigheter

Jul 2nd, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till SkottdagenNoveller av Ulf Durling, Ahrvid Engholm, Bertil Falk, Kjell Genberg, Niki Loong, Helena Sigander, Ulla Trenter och Cecilia Wennerström
Wela förlag, nätpublikation 2012. 111 A4-sidor (www.welaforlag.se)

Åtta mer eller mindre välrenommerade deckarförfattare bidrar här med en deckarnovell var. En av de deltagande författarna, Bertil Falk, är ordförande för Novellmästarna, ”en ideell sammanslutning för novellens främjande”. I sitt förord skriver Falk om den krympande marknaden för novellen i senare delen av 1900-talet. TV-mediet är boven i det dramat, anses det. Men med Internet, konstaterar Falk, har novellen stått upp från det nästan döda, med framgångsrika ”webzines” som till exempel det kanadensiska Bewildering stories.

Noveller är ju idealisk sommarläsning, men gör sig oftast bäst en i taget. Sträckläsning passar inte här. Jag påminns om mina tonårssomrar på 50-talet med den efterlängtade Veckans chock, skräcknovellen i Veckorevyn med fantastiska illustrationer av Hans Arnold.

Flertalet av berättelserna i antologin har en omisskännlig karaktär av förfluten tid, även den som utspelar sig i en obestämd framtid. Några berättelser är lite längre och ger sig tid att skapa miljö och karaktärer. De flesta har temat mord och/eller mordförsök men även fantasy och SF ingår. En anspråkslös samling som ger en dos av återseendets glädje för en 40-talist som undertecknad.

BERIT ENGDAHL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22