SKOLAN

Jul 14th, 2021 | By | Category: 2021-07 juli, Recension

Omslag till SkolanAv Karin Wik
Forum, 2021
ISBN 9789137157030, inbunden, 298 sidor

Året har varit fullt av lovande debutanter. Här är ytterligare en. Karin Wik har arbetat som journalist men sysslar idag med PR och kommunikation. Hon använder sig av sina erfarenheter när hon låter huvudpersonen vara just journalist, Ida Rossi.

Ida mår inte så bra. Hon har en traumatisk bakgrundshistoria och är beroende av läkemedel för att kunna leva normalt. Hon får ett jobb att skriva om privat- och internatskolan Axelsons. Där har två elever tragiskt mördats.

Vad Idas chefredaktör är att hon också har varit elev på den skolan. Där frodas pennalism och översitteri. Allt under en strikt tystnadskultur. Ingen pratar med vare sig polisen eller journalister. Många mörka minnen väcks till liv när Ida börjar att samla material till sin artikel.

Internatskola är ett tacksamt ämne att skriva om och absolut inte nytt. Karin Wik gör det skickligt. Hon beskriver de stängda miljöerna så att de blir lagom skrämmande. Dessutom lyckas hon väl med persongestaltningarna. Här finns många intressanta karaktärer, även om det verkar som om ingen går att lita på.

En del nybörjarmisstag kan ändå skönjas. Eftersom det också är en pusseldeckare är de ledtrådar som författaren har planterat alltför genomskinliga. Att sy ihop en välskriven kriminalroman med ett bra slut är inte heller det lättaste. Här blir det väl dramatiskt och krystat. Dessutom är mobiltelefoner utan täckning nästan tabu att använda som berättarknep.

Men på det hela taget är detta en högst läsvärd bok och en debut som verkligen lovar en intressant fortsättning.

NISSE SCHERMAN

Karin Wik

Karin Wik. Foto Emelie Asplund

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22