SKOJARNA I ÖRTAGÅRDEN

Nov 7th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till Skojarna i örtagården Av Arto Paasilinna
Hirttämättömien lurjusten yrttitarha 1998
Översättning Camilla Frostell
Brombergs 2011
ISBN 798-91-7337-334-0, inb, 307 sid

Många är det som älskar Paasilinnas skrönor, även jag, men bland hans omfattande produktion finns det toppar och dalar. Detta är nog på lägre nivå.

Idén är som vanligt udda, genomförandet i hans sedvanliga stil, budskapet klart (rika behöver veta sig lära hut liksom bovar och banditer av större och mindre slag), men sannolikheten är inte särskilt stor.

Huvudpersonen är polis, skyddspolis, Finlands motsvarighet till svenska säkerhetspolisen. Han skickas till en i Lappland belägen ekologisk odling för det har kommit rykten om att där försiggår ljusskygg verksamhet. Platsen är en gammal finsk kolchos om omfattar även en nedlagd gruva där man odlar svamp.

Polisen kommer som Krav-odlingskontrollant och tycker sig finna allt i sin ordning, inklusive krav för ekologisk odling. Platsen är behaglig och den unga kvinna, hortonom, som guidar honom blir honom allt kärare. Så han stannar som frivilligarbetare under sin semester.

Och då uppenbaras det som får verksamheten att gå runt i denna karga miljö: en stor del av arbetskraften är kidnappade brottslingar. Men den driftiga chefen har större planer: Finlands största kapitalister måste också få känna på hur det är att arbeta i sitt anletes svett. Man ska alltså ordna så att de ledande industri- och ekonomimännen i landet (tillsammans med sekreterare/älskarinnor) får en omgång i gruvans svampodling.

Och då detta är Paasilinnas värld går allt förstås bra.

Visst är det stundtals roande, inte minst undrar man hur han ska få ihop polis, laglös verksamhet, kärlek och ekonomi på slutet. Jodå, i hans värld går det.

Paasilinnaas många vänner kommer säkert att läsa också denna bok, men jag förstår varför den fått ligga oöversatt i tolv år.

LEIF-RUNE STRANDELL

Arto Paasilinna

Arto Paasilinna. Foto Ulla Montan

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22