SKOGSBRÖDER

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Juozas Lukša
Partizanai 1951
Översatt av Jonas Öhman
Bäckströms 2005

Juozas Abinas Lukša ingick i de partisanstyrkor som åren innan och efter krigsslutet i Litauen bekämpade den sovjetryska ockupationsarmén och deras medlöpare. Han lyckades ta sig ut ur hemlandet, bland annat till Stockholm, och skrev då denna bok. Sedan återvände han för att kämpa vidare och stupade till sist 1951.

Det är en episk berättelse om övermaktens terror och dess brutalitet gentemot bofasta i Litauen, men mest handlar det om partisanernas ”skogsbrödernas” villkor och hur de bedrev sin motståndskamp. Många personer presenteras och enskilda strider berättas in i minsta detalj.

Man får en tydlig känsla för tidsepoken när boken skrevs. Det vilar en anda av ”blut und erde” över texten och man kan inte undgå att reflektera över likheterna med mujahedins kamp mot ryssarna i Afghanistan nästan 40 år senare, bortsett från all religiositet som präglade detta uppror.

Det här är en krigshistoria som är relativt okänd i Sverige och det är faktiskt på tiden att den berättas. Boken är redan förkortad men ytterligare strykningar och koncentration skulle nog ha gjort den lättare att läsa – och ibland att begripa – eftersom detaljrikedomen emellanåt blir över mäktig.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22