SKJUTEN I HJÄRTAT

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

av Mikal Gilmore
Shot in the Heart 1994
Översättning av Sture Lundquist
Forum 1994

En färd in i mörkrets hjärta… Det tar några kapitel att hitta rätt bland alla släktnamn men sedan är man ganska ohjälpligt fast i Mikal Gilmores skildring av sin till synes hemsökta familj. En kuslig historia som kulminerade i att hans äldre bror Gary arkebuserades i januari 1977, dömd för två mord.

Krönikan utspelar sig allt inte främst kring mannen som krävde att bli avrättad, utan försöker penetrera de blodsdåd Gary Gilmore begick utifrån en märklig familjs historia. En familj som nästan tycks varit predestinerad att sugas in i mörkrets hjärta under våldsamma och plågofyllda kval.

Författaren Mikal Gilmore är på ytan den ende som lyckats ta sig helskinnad upp på någorlunda fast mark – men detta kan mycket väl vara en chimär, only time will tell. Han har varit musik kritiker och skribent på ansedda Rolling Stone och andra tidskrifter sedan 1986. Vilket gör hans uppgörelse med sitt förflutna till en läsvänlig färd mitt i strömmen av vanmakt och mörker.

En svartsynt men definitivt läsvärd amerikansk tragedi med det grekiska ödesdramats undertoner som ställer intressanta och angelägna frågor. Har vissa människor egentligen något val?

CYRIL TÖNISBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22