SKJUT KONUNGEN!

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Tommy R. Hansson
MBAB 2000

Detta är ett försök att göra en svensk variant på Schakalen, fast romanen ägnar sig mer åt ondskefulla politiska ränker än åt riktigt spinningsskapande intrigmakeri. Det handlar om den unge samhällsomstörtaren Axel Larsson som var vän med anarkisten och mördaren Hjalmar Wång, mannen som 1909 mördade en hög ryst militär i Stockholm. Nu är det 1912 och olympiska spel i den svenska huvudstaden, en anledning så god som någon för att mörda kung Gustav V.

Tommy Hansson är historiskt/politiskt kunnig och klarar att berätta om de revolutionära tankegångar som präglade tiden. Han har byggt romanen på dokumentärt material men här finns också annat än det rent politiska – narkotikamissbruk, djävulsdyrkan och ibland rent vansinne.

Det är emellanåt mycket intressant, blir ibland ganska segt, vilket kanske hör ihop med det lätt arkaiska språket.

Hansson kan skriva – det visade han i sin tidigare thriller Krigsförbrytaren – men hans vilja att skildra en tid går i viss mån ut över spänningen.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22