SKEPPET NARWHALS RESA

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av Andrea Barrett
The Voyage of the Narwhal 1998 Översatt av Barbro Lagergren Norstedts 2001

Detta är något så ovanligt som en äventyrsroman till sjöss – skriven av en kvinna. Den är byggd på en verklig händelse. I maj 1855 gay sig Narwhal iväg från Philadelphia för att försöka hitta en brittisk expedition som försvunnit i isen runt Arktis tio år tidigare och man räknar med att vara åter före vintern. Befälhavare är Zeke Yorheers som efterhand börjar likna kaptenen på Caine (om ni minns Humphrey Bogarts fantastiska prestation).
Barrett har gjort sin bakgrundsläxa (den här boken fanns 1998 med bland årets bästa böcker i Publishers Weekly och två år tidigare fick hon pris för en annan bok) och kan beskriva både kalla isvindar och het kärlek. för naturligtvis finns en vacker kvinna med ombord.
För alla som intresserar sig för de stora upptäckternas tidevarv är detta en bok att avnjuta. Översättningen är välgjord och som helhet är boken mycket vacker.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22