SKELETTKUSTEN Oregonarkiven

Nov 11th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till SkelettkustenAv Clive Cussler och Jack du Brul
Skeleton Coast 2008
Översatt av Martin Olsson
Ponto pocket 2013
ISBN 978-91-7475-117-8, 408 sid

Cussler (bilden tv) och hans medförfattare brukar alltid inleda sina romaner med tillbakablickar, så även här. Fyra engelsmän flyr 1896 genom Kalahariöknen, jagade av afrikanska krigare. Med sig har de en last stulna diamanter. De lyckas ta sig ombord på sitt flyktfartyg vid Naminias kust men överaskas av en vådlig storm och fartyget går under. Där ligger nu mängder av vrak begravda i den vita sanden efter att ha sköljts upp på stränderna. Därför har området fått namnet Skelettkusten.

Clive CusslerMer än hundra år senare stävar fartyget Oregon längs Kongofloden när kapten Jual Cabrillo får ett SOS om en båt som brinner. De lyckas hinna fram och räddar äventyrerskan Sloane Macintyre. Oregon ser ut som en usel tramp men innanför skrovet döljer sig högteknologi av modernaste märke och man får reda på att Sloane är på jakt efter de sedan ett sekel försvunna diamanterna – för att hindra att de kommer ut på marknaden och förstör diamantpriset.

Jack du BrulNu följer en rivig historia om miljöterrorism ur amerikansk synvinkel. Som vanligt i Cussler et consortes böcker drivs handlingen fram av vassa repliker, häftiga händelser mot flera slutstrider som utgör klimax. Man kan tycka vad man vill om den här sortens äventyrshistorier, men det finns dramatik så det räcker och blir över och mellan varven reser sig läsaren små hår.

OLLE NILSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22