SKÄRGÅRDSMORDEN

Nov 24th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till SkärgårdsmordenAv Lars Bill Lundholm
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-327-4, inbunden, 428 sidor.

Det har gått ett par år sedan Lars Bill Lundholm kom ut med sista delen av sin serie om polisen Axel Hake som alla har namn efter stadsdelar i Stockholm. Mest känd är han, som förlaget också påpekar, för manus till tv-serien Skärgårdsdoktorn. I denna nya bok (inget sägs om det ska bli en serie) tar han sig igen ut till Stockholms skärgård, till den ganska stora (ej existerande) Saxarön. Ett sommarparadis med en hel del bofasta. Där finns sommartid två poliser.

På en grannö finns poliskommissarie Jack Larsson som av sina chefer beordrats att ta ledigt, kanske är han utbränd. Han bor hos sin far som också har tagit visst ansvar för Jacks elvaåriga dotter som sedan hon sett sin mor (föräldrarna är skilda) bli dödad av en bilist har slutat tala.

Men så försvinner en trettonårig flicka på Saxaren och några dagar senare en kvinna från hotellet. Poliserna hittar flickans cykel i ett kärr, och en fiskare får upp en kvinnokropp i sitt nät. Då kallas Jack in från ledigheten eftersom han känner väl till ön och dess invånare.

Så drar mordutredningen igång. Hänger mordet ihop med flickans försvinnande? Eller har hon rymt och finns vid liv någonstans.

Efter ett tag får Jack biträde av en kommissarie till, Madeleine Grip. Författaren har skapat två udda personligheter, Jack som hippiepolis och Madeleine som rik men klädd i dyra illasittande märkeskläder. Tillsammans blir de en bra spaningsledning.

Boken myllrar dessutom av fler poliser i utredningsgruppen, unga flickor med hemligheter, de ledande i byrådet och en förtegen socialsekreterare plus förstås alla bosatta och turister på sommarön. Och så är det någon som läcker till pressen.

Författaren kan det här med udda personligheter och hur ovanliga också vanliga människor kan vara, hur innerst inne de udda också är vanliga. Den som varit någon gång på en skärgårdsö kan lätt föreställa sig hur denna ser ut och fungerar.

Det är en trovärdig intrig med många sidospår, ingen pusseldeckare utan faktiskt en klassisk polisroman trots de udda huvudpersonerna. Jag hoppas att jag kan få träffa Jack och Madeleine igen. Kanske är Saxarön för liten för att bli mordplats igen, men skärgården är stor.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lars Bill Lundholm. Foto Pieter Ten Hooper

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22