SKAMMENS HUD – OM SPETÄLSKA I SVERIGE

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Arne Sundelin och Anne Sörman
Bokförlaget DN 2004

Hur många känner till att den sista leprasjuka människan i Sverige avled så sent som 1975? Kristina Asplund i Arbrå i Hälsingland blev nästan 90 år. Från unga år var hon leprasjuk men hon födde två barn och gifte sig. Hela livet levde hon fattigt och eländigt.

Eländigt var livet för de spetälska. Många drabbades redan som barn och fick aldrig ett värdigt liv. Döden kom oftast i unga år.

Den här boken speglar till stor del tillvaron på leprasjukhuset i Järvsö. En stilla värld där de sjuka tvingades leva i förnöjsamhet och fromhet, trots att deras kroppar långsamt ruttnade bort. På hemmet uppstod en märklig gemenskap. Alla var ju fångna i samma helvete. En märkesdag var då folket i bygden samlade ihop pengar så att de kunde ta in något av världen utanför. Och mitt i allt elände blossade en romans upp mellan en sköterska och en intagen. De sågs kramas och kyssas. Medpatienterna jagade dem om nätterna med ficklampor och larmade ledningen. Sköterskan fick sparken.

Orsaken till spetälska är fortfarande en gåta. Experterna misstänker att den hade något med själva fattigdomen att göra. I Hälsingland och norra Dalarna var sjukdomen vanligast. Där bodde många barnrika familjer tillsammans med kor och getter. Köken var sammanbyggda med fähuset. När man satt och åt middag kunde man se och höra korna skita och pissa. Det stänkte och stank ända upp i maten. Någon form av smitta överfördes. Men det är bara en gissning. Dessbättre drevs sjukdomen bort, kanske på grund av bättre föda och renlighet bland allmogen.

Författarna har gjort ett utmärkt journalistiskt arbete. De har spårat upp anhöriga till de sista leprasjuka och presenterar gripande dokument, bl.a. brev som skickats från sjukhuset, fulla av både uppgivenhet och gudstro. Tack vare den här boken tar vi veta en hel del om något som, åtminstone för min del, varit så gott som helt dolt bakom sjukhusväggarna i Järvsö. Det är plågsam läsning.

INGMAR NORLÉN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22