SKAM

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Karin Alvtegen
Natur och Kultur 2005

Det är ett problem att Karin Alvtegen skriver så bra. När en nästan outhärdlig historia berättas blir det ju lättare om den är dåligt framförd.

När jag kommit en fjärdedel in i berättelserna om de två kvinnorna Monika och Maj-Britt fick jag svårt att fortsätta, allt pekade som i det grekiska dramat på att det bara skulle bli värre och värre.

Det blir det, men slutet är oväntat.

Detta är ingen deckare. Man kan förstås kalla det psykologisk thriller, för att hålla författaren kvar i genren, men det är onödigt. Det är en bra psykologisk roman, där finns inslag av brott (av olika slag, både kriminella och moraliska), men grunden är av annat slag: att inte ha älskats av sina föräldrar.

Vilka följder detta kan få illustreras av de båda kvinnornas historier, som naturligtvis knyts ihop. Som bipersoner, väl så viktiga, finns ytterligare två kvinnor. Männen är få.

Denna roman heter Skam. Hennes debut fick titeln Skuld. Skuld och skam hänger ihop, och berättelsen kretsar kring skuldkänslor, båda lika och olika mellan kvinnorna.

De har valt helt olika sätt att lösa sina grundproblem; den utåt lyckade läkaren mot den enormt feta som valt att isolera sig i hemmet och värja sig mot allt som har med närhet att göra.

Karin Alvtegen har sagt att hon tycker mycket om sin sjukligt feta huvudperson. Detta är en bok man också kan tycka mycket om, men varken huvudpersonerna eller boken är insmickrande.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22