SKALLRA

Aug 19th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till SkallraAv Fiona Cummins
Rattle, 2017
Översatt av Jan Järnebrand
Modernista, 2018
ISBN: 978-91-7781-181-7, 431 sidor

Skallra är första delen i serien Samlaren av romandebuterande Fiona Cummins och vilken debut sen. Det är en thriller men samtidigt så mycket mer, mörk ända in i märgen och betydligt mer upprörande än annat jag läst på svenska, till del av klassisk seriemördarhistoria men lika mycket, om inte mer en psykologisk thriller som tar upp familjers alla tänkbara känslor när det oväntade och oerhörda inträffar.

Huvudförbrytaren Samlaren är en psykopat och kidnappare som inleder sin tilltänkt museala kollektion i London där tre små barn försvinner. Två rövas bort utanför sin skola och polisen inleder genast jakten på förövaren men finner det svårt eftersom de inte hittar någon koppling mellan barnen och inte heller mellan deras förtvivlade anhöriga.

Beskrivningen av barnen fyller mig med medkänsla och sorg och trots den aversion som författaren ger mig när det gäller Samlaren blir han omsorgsfullt förklarad allt eftersom berättelsen fortskrider. Samma sak gäller för övriga personer, jag vågar nästan skriva människor, civila och poliser i romanen.

Det går alla förbi att en tillsynes äldre gråhårig man setts till i omgivningarna där barnen försvunnit, en man med två liv – ett alldeles normalt och ett där han är en kombination av Hannibal Lecter och Jack the Ripper i form av museiförvaltare.
Hela storyn utspelar sig tidmässigt på en dryg vecka där tidsangivelserna får läsaren att inse den överhängande faran i att inte hinna med. Mannen som för bort barn har tydligen kunskap om vad föräldrarna har för sig.

Rent polisiärt och medicinskt verkar också Fiona Cummins ha full koll på sitt ämne. Liksom många andra ämnen tydligen. Hon arbetade i tolv år som nöjesreporter på tidningen Daily Mirror efter sin examen från Faber Academy i London. Hon bor i Essex med sin make och två barn.

LENA JEPPSSON

Fiona Cummins

Fiona Cummins. Foto Simon Burke

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22