SKADAN SKEDD

Jan 18th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av Ruth Rendell
Harm Done 2000
Översatt av Lilian & K, G. Fredriksson
Legenda 2001

Sedan jag läste min första Ruth Rendelldeckare har författarinnan hunnit med att skriva många böcker med kommissarie Wexford i huvudrollen, en person jag lärt mig att tycka mycket om med åren. Han är mycket mänsklig, vilket kommer fram i all sin tydlighet i denna senaste.
Den inleds med historien om en pedofil, som just avtjänat sitt straff och återvänt hem, vilket föranleder flera grannar att reagera våldsamt. Ämnet ligger i tiden och denna komplexa historia börjar med att en ung flicka som försvinner återkommer till synes oskadd. Men Wexford börjar fundera när ännu en flicka försvinner. Allt kulmineras när en treårig flicka är borta.
För att ytterligare komplicera Wexfords fall handlar det också om kvinnomisshandel på hög nivå (skulle dock helst vilja kalla det låg nivå). Den delen av historien utgör Wexfords svåraste problem.
Kvinnan vill inte hjälpa till och han känner sig maktlös fast han vet vad som pågår.
Jag tycker nog att Ruth Rendell har tagit åt sig en för stor bit av en i övrigt god kaka. Hon orkar inte “bita” över hela, något som gör romanen en aning tungläst Fast Lilian & K.G. Fredriksson har gjort sig förtjänta av årets översättarpris.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22