SJU ÅR SOM SPIONCHEF Terrorism, hot och hemliga operationer

Sep 19th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Recension

Omslag till Sju år som spionchefAv Morten Skjoldager
Syv år for PET. Jacob Scharfs tid, 2016
Översatt av Leif Jacosen
Lind & Co, 2017
ISBN 978-91-7461-880-8, 384 sidor

I Danmark har denna bok vållat viss debatt. Den har utsatts för hot om indragning och den intervjuade före detta chefen för säkerhetstjänsten Politiets Efterretningstjeneste (PET), Jacob Scharf (bilden nedan till vänster), har beskyllts både för att avslöja statshemligheter och för att försvara sig mot berättigade angrepp genom att berätta om PET:s lyckade kamp mot terrorism. Det var den danska säkerhetspolisen som med två juridiska ingripanden har försökte stoppa utgivningen. Med motiveringen att försvara tryckfriheten distribuerade dagstidningen Politiken boken som bilaga. Då backade PET. Jag tvivlar på att några stora hemligheter röjts i Morten Skjoldagers intervjubok men texten känns stark när Scharf mycket konkret berättar om spioneri, extremism och terror i vårt sydliga grannland – terror som faktiskt spillt över till Sverige.

Jacob ScharfI boken berättas om en svenskmarockansk man som varit ledande i ett skandinaviskt terroristnätverk i mer än tjugo år. Scherf menar berben Massip Farid Ikken som under sin tid i Sverige arbetat som journalist för Sveriges Radio och Upsala Nya Tidning. Han greps i juni i år i Paris sedan han angripit fransk polis med en hammare framför Notre Dame. Vid dådet skrek han “det här är för Syrien”.

Ett jihaistiskt angrepp på Jyllands-Posten planerades sedan tidningen i september 2005 publicerade en serie satiriska teckningar av profeten Muhammed. Internationell utredning gjorde att pakistan-amerikanen David Healey och en kumpan greps i Chicago 2009. Farid tillfrågades om medverkan men avböjde eftersom han bevakades av Säpo. De hade tänkt attackera tidningens redaktion i Köpenhamn. Året efter greps en tjetjen i den danska huvudstaden sedan han sprängt en bomb i en hotelltoalett. I hans ägo hittade man en karta med Jyllands-Postens redaktion i Århus utmärkt. Samma år erkände en norskirakier att han planerat att spränga tidningen i luften och bara någon månad senare greps fyra personer som bilat från Järfälla i Danmark och en i Sverige. De hade planerat att ta sig in på tidningen redaktion i Köpenhamn för att “döda så många som möjligt”.

Sju år som spionchef berättar intressant, ingående och mycket läsvärt om den moderna terrorismens intåg i Norden. Scharf är frimodig om hur säkerhetspolisen gått till väga när de utredde de återkommande hoten mot Jyllandsposten. Vi får veta hur de tilltänkta gärningsmännen genom att läsa en al-Ouaida-manual skaffat sig de kemikalier till en explosiv blandning som kallades ”Satans Mor”.

Den förre PET-chefen tar också upp kostnaderna för övervakning av misstänkta och beskydd av skyddsvärda personer. De är faktiskt oerhörda och Scharf undrar lite menande om inte politikers livvakter ibland finns där för prestigens skull. Man är särskilt viktig om man har livvakt.

För att avslöja hot mot rikets säkerhet – antingen det handlar om spioneri eller terrorism – krävs kunskaper och i boken ges också viss kunskap i hur man värvar informatörer liksom att man får förståelse för den hemliga polisens tunga arbete.

Morten Skjoldager (född 1981) är nyhetsredaktör på Politiken där han arbetat sedan 2006 och i många är bevakat terrorprocesser i hemlandet och utomlands. Förre polismästaren Jakob Scharf (född 1966) var  chef för den danska polisens säkerhets- och underrättelsetjänst Politiets Efterretningstjeneste mellan åren 2007 och 2013.

KJELL E. GENBERG

Morten Skjoldager

Morten Skjoldager (Privatfoto)

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22