SJÖRÖK

Jul 8th, 2021 | By | Category: 2021-07 juli, Recension

Omslag till SjörökAv Elinor Kapp
Bokfabriken, 2021
ISBN: 978-91-78356-76-8, 320 sidor

Elinor Kapp bor i Skärhamn på Tjörn och arbetar som skiftgående processoperatör. Hon debuterade med sin spänningsroman Sjörök som e- och ljudbok 2020 och den kom i år som inbunden. Boken är den första delen i serien Mord i Skärhamn med kriminalkommissarie Eddie Öhlund som huvudperson. 

Kriminalkommissarie Eddie Öhlund arbetar vid Stenungsundspolisen. Hans gravida fru omkom i en bilolycka och han kämpar för att ta sig igenom varje dag, ofta med sprit som dövande medel. I samband med en utredning av ett dödsfall på en hotellanläggning träffar han Stella Hart som kommit för att besöka sin svårt sjuka och alkoholiserade mor på sjukhuset. Stella saknar bostad och hon får bo hos Eddie några dagar. Samtidigt utreder han ett nytt dödsfall som denna gång är ett mord. Ytterligare ett mord följer och Eddie misstänker att någon riktar in sig mot en välkänd familj i samhället. Parallellt med polisutredningen växer Eddies intresse för Stella och en romans börjar spira.

Jag gratulerar Elinor Kapp till en lyckad debutbok! Den är välskriven med korta kapitel och med högt tempo genomgående. Hon tecknar några bra personporträtt med deras inneboende demoner, och intrigen är välfunnen. Kapp lyckas beskriva miljöerna på ett sätt som gör boken trivsam samtidigt som den faktiskt är spännande. Upplösningen är oväntad. Det enda irritationsmomentet är omslagstexten om att Eddie inser att Stella kanske inte är så oskyldig som hon utger sig för att vara. Den meningen saknar underlag i boken. Inte heller förstår jag titeln Sjörök. Camilla och Viveca Sten kom ut 2017 med en bok med samma titel, och en precisare titel hade kunnat undvika sammanblandning. Slutbetyget blir ändå en mycket underhållande bok.

LARS-ERIK HOLM

Elinor Kapp

Elinor Kapp. Foto Maria Johanessen

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22