SJÖJUNGFRUN

Jun 9th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till SjöjungfrunAv Camilla Läckberg
Forum 2008

Sommaren 2007 gav sig etablissemanget på Camilla Läckberg. Leif G W Persson jämförde Camilla Läckbergs böcker med noveller ur Min häst. Linda Skugge skred till ett slags försvar och menade att Läckberg i första hans skrev om relationer, något som är intressant för väldigt många. Det verkar stämma. I Läckbergs fall är det inte det kriminella som hamnar allra överst. Viktigast tycks vara huvudpersonernas frukostvanor och vad som ner till det allra minsta kan utveckla sig till en personlig konflikt. Det finns också ett magisterbeteende. Läsaren ska lära sig något: hur matar man en diskmaskin och hur fungerar en kaffebryggare. Nåja, bättre och enklare skrivet än de flesta manualer (det som förr hette bruksanvisningar).

Läckbergs böcker om Erica Falck och Patrik Hedström har hunnit fram till Sjöjungfrun som är bok nummer sex sedan starten för fyra år sedan. Här är Erica gravid med tvillingar i sista stadiet och har bekymmer med mage, för små kläder och med Patrik som måste till arbetet som polis. Men han hinner hem och hjälper till med disken. Och han klarar att lämna barn på dagis. Det är en osannolikt tjusig familjeidyll.

Men Patrik kan också sitt jobb som polis, det fattar man när liket efter en sedan länge försvunnen man hittas fastfrusen i isen. Fyra vänner i Fjällbacka får anonyma brev, påminnelser om något som ligger långt bakåt i tiden. Hatet vibrerar men åtminstone en av de drabbade försöker bagatellisera saken.

Faktiskt inte så tokigt tänkt och väl genomfört av Läckberg ända fram till slutet, där jag stegrar mig en aning. Innan dess blir man rejält underhållen.

Jag läste någonstans att folklivsforskningen kommer att ha nytta av Camilla Läckbergs syn på det lilla samhällets familjeinteriörer, att hon speglar en tidstypisk upptagenhet med utseende och vikt. Det är kanske riktigt, men i så fall är inte Läckberg ensam om det. Många av alla nya ”deckardrottningar” är relativt likadana.

Camilla Läckberg. Foto Thron UllbergFast Läckberg är smartare än de flesta av sina kolleger. Hon ser till att komma med en kittlande och spännande cliffhanger som gör att nästa avsnitt i följetongen från Fjällbacka får sina köpare.

INGER STRANDBERG

Camilla Läckberg. Foto Thron Ullberg

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22