SJÖFARARNA (del 1 och 2)

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Recension

Av Diana Gabaldon
Voyager 1994
Översatt av Lisbet Holst
Bra Böcker 1995

Diana Gabaldon är en ganska ny stjärna på amerikansk bestsellerhimmel. Hon är egentligen marinbiolog men har gen sig skrivandet i våld. Bra Böcker har gett ut ett par böcker av henne tidigare.

Gabaldons historia har Bonnie Prince Charles’ uppror mot engelsmannen som bakgrund. Men Sjöfararna är ingen historisk roman i egentlig mening, inte heller någon sjöroman fast omslaget viker ut en sådan bild. Det är framför allt en kärlekshistoria som rör på sig, från Skottland till Nya Världen. Med fantasykänning: huvudperson är den kvinnliga läkaren Claire Randall som från vår tid återvänder genom en häxring av sten till sin älskare, en ädel 1700-talskrigare. Hon har varit där förut i tidigare böcker.

Berättelsen är på över 1 000 sidor den här gången.

Mycket läsning. Eller pratig i överkant. För den som gillar den här sortens romaner i kåserisk stil finns nog det mesta: lite spänning, exotiska miljöer och en hel del tantsnusk. Man kan kalla den missroman om man vill vara elak. Man kan säga att den är välskriven, om man är snäll. Och tillägga att Lisbet Holsts översättning är välgjord.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22