SJÄLAKISTAN

Jun 3rd, 2010 | By | Category: 2010-2, 2011-2 februari, Recension

Omslag till SjälakistanAv Ann Rosman
Damm 2010

Det tycks bli allt vanligare att författare mycket tydligt mutar in en plats eller en ort och börjar en brottsvåg där som rullar i flera böcker. Gotland tycks överbefolkat av skurkar, och lilla Sandhamn har också många mysterier. Nu stiger den litterära brottsligheten i Marstrand.

Det är Ann Rosman som i två böcker (fler utlovas) låter Marstrand bilda miljö för polisiära aktiviteter. I denna senaste börjar det spektakulärt: en död kvinna utan huvud hittas vid Offerstenen, och ett kvinnohuvud i en trädgård. Men kropp och huvud hör inte ihop.

Jag gillar Marstrand och har varit där många gånger. Tydligen har jag inte ägnat tillräckligt med tid åt lokalhistorien för nu får jag lära mycket intressant om traktens historia, inte minst om häxprocesserna. Det är bra, det känns att författaren brinner för sin hembygd.

Kanske brinner hon mest för den och låter deckarformen vara redskapet för att locka fler att komma till platsen. Intrigen känns något krystad, innehåller lite för mycket övernaturligheter som hon dock inte själv helt tycks tro på. Men lite skaver det.

Och naturligtvis (höll jag på att skriva, och då gör jag det) så interfolieras berättelsen med historiska inpass, och numera är vi så vana vid det att undringen mest gäller på vilket sätt det styr nutidsskedet.

Upptakt och miljö är det bästa. Några av personerna kommer man lite närmare, men läs boken i första hand för Marstrand skull.

LEIF-RUNE STRANDELL

SJÄLAKISTAN
Pontopocket 2010

Boken, som nu kommit i pocket, är redan recenserad av hr Strandell. Har egentligen inga avvikande åsikter om Själakistan. Instämmer i hans syn på att Ann Rosman ägnar merparten av innehållet i boken åt Marstrands historia och krånglar till historien, vilket går ut över spänningsmomentet. Om förlaget gjort dessa påpekanden och Ann Rosman tagit till sig av kritiken skulle hennes romaner, två stycken, bli betydligt intressantare.

LENNART HÖGMAN

Ann Rosman

Ann Rosman. Foto Anette Ericsson

Författarens webbplats: http://www.annrosman.com/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22