SISTA VAKTEN

Oct 22nd, 2016 | By | Category: 2016-10 okt, Recension

Omslag till Sista vaktenAv Stephen King
End of Watch, 2016
Översatt av John-Henri Holmberg
Albert Bonniers Förlag, 2016
ISBN 978-91-0-016715-5, 384 sidor

Detta är den tredje och sista boken i trilogin om Bill Hodges. De tidigare är Mr Mercedes (http://www.dast.nu/recension/mr-mercedes) och Den som finner (http://www.dast.nu/recension/den-som-finner). Här utvecklas karaktärerna från de två tidigare böcker samtidigt som det narrativa berättandet får fullt ös och de övernaturliga inslagen accentueras aningen mer än förut. Fast realismen finns där, trots allt.

I bakgrunden spökar fortfarande Mercedesmördaren Brady Hartsfield som för sju år sedan dödade åtta människor och skadade betydligt fler genom att köra in i en folkmassa. Hodges får här veta att allt fler av de överlevande offren försökt begå självmord och blir efterhand allt mer övertygad om att den inspärrade och rullstolsburne Hartsfield är inblandad.

Internen Hartsfield har hittat ett sätt att aningen övernaturligt, men med Kings förklaring trovärdigt, sätt att kommunicera med omvärlden.

King är en utmärkt beskrivare av kampen mot klockan (ett av thrillergenrens mest gångbara ökare av spänning) men späder på denna med en liten extra betydelse för slutscenen. Bill Hodges genomför sin ”sista vakt” i mer än en betydelse.

Stephen King, född 1947, debuterade 1974 med Carrie, som blev hans genombrott. Med Varsel (1977) fick han världsrykte. Han har sammanlagt utkommit med ett drygt femtiotal romaner under både eget namn och med pseudonymen Richard Bachman. Dessutom har han gett ut ett antal kortromaner och novellsamlingar.

LEIF PETER JONSSON

Stephen King

Stephen King. Foto Shane Leonard

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22