SISTA TESTAMENTET

Mar 7th, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Recension

Omslag till Sista testamentetAv James Frey
The final Testament of the Holy Bible 2011
Översatt av Örjan Sjögren
Gilla Böcker Pocket 2013
ISBN 978-91-86634-37-7, 399 sid

När den inbundna versionen av Sista testamentet recenserades i Dast av Bengt Heurlin klagade han lite över saktmodigheten när det gällde att få fram bokens budskap och över de upprepningar han tyckte texten innehöll.

Jag håller med om det, men eftersom författaren valt att låta sexton personer ge sin version av den märklige reinkarnerade Messiasgestalten Ben, med allt vad sådant innebär med överlappningar och återberättande, är det väl omöjligt att undvika.

Ben Zion Avrohom är av födsel ortodox jude i New York som blir uteliggare med ett predikantbudskap om kärlek – och denna kärlek beskrivs mycket fysiskt – samtidigt som han är avståndstagande från religion medan han i sann Jesu efterföljd förvandlar vatten till vin. Han påverkar starkt de människor som i boken berättar om honom.

Det är ett märkligt religiöst budskap som Frey för fram. När boken först kom ut i USA presenterades den som en självbiografi, vilket gör budskapet än märkligare. Men språket och författarens förmåga att slå blå dunster i läsaren gör trots allt boken till en upplevelse.

KJELL E. GENBERG

James Frey

James Frey. Foto Ola Jacobsen

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22