SISTA SAMTALET

Dec 23rd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Sista samtalet

Av Stephen Booth
The Kill Call 2009
Översatt av Carla Wiberg
Minotaur 2009

En man har fått skallen krossad. Det är rävjakt som pågår i grevskapet Derbyshire. Regnet vräker ner, vinden blåser och hundarna hittar liket. Samtidigt ringer någon polisen och säger att det finns ett lik på ett annat ställe. Det är samma lik som uppenbarat sig på olika ställen. En annan man rapporteras som saknad i området.

Poliserna Diane Fry och Ben Cooper blir snart bekanta med en värld av jägare, hästtjuvar, slakterier, hästgårdar och den brittiska köttindustrin.

Diane Fry söker i den mördades förflutna och efter hans ljusskygga affärer. Ben Cooper letar efter den saknade mannen och finner en koppling till de personer, som spanade efter en atombombsattack efter andra världskriget.

Sista samtalet, eller The Kill Call som den heter på engelska och är en mycket mer passande och bättre titel, är en typisk engelsk kriminalroman. Till skillnad mot de flesta svenska motsvarigheterna har den en viss substans. Gestalterna är typiska för den traditionella brittiska genren.

Det är en trevlig och underhållande bok, men det finns bättre engelska författare. Kanske är jag irriterad över att även denna bok har kopplingar till andra världskriget. Jag har snart sagt inte läst en svensk eller engelsk kriminalroman i år som inte haft trådar till det senaste världskriget. Herregud, är vår egen tid så trist? Inte sedan 1945 har så många människor fått sin försörjning via Adolf Hitler, hette ett anförande av en ung journalist, som jag lyssnade till i höstas. Föreläsaren hade så rätt så.

LENNART HÖGMAN

Stephen Booth. Foto Julie Dawn Thomas

Stephen Booth. Foto Julie Dawn Thomas

Hemsida www.stephen-booth.com

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22