SISTA FÄRJAN FRÅN YSTAD

Jun 20th, 2019 | By | Category: 2019-06 juni, Recension

Omslag till Sista färjan från YstadAv Karin Alfredsson
Bokfabriken, 2019
ISBN 9789178350896, Inbunden, 256 sidor

Det var några år sedan Karin Alfredsson skrev spänningslitteratur. Hennes serie om läkaren Ellen Elg var både spännande och informativ. Hon satt där fokus på kvinnors situation i världens problemområden. Hennes första bok 80 grader från Varmvattnet som kom 2006 belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris.

Författaren har gjort sig känd inte bara för sina romaner, hon har också flitigt deltagit i samhällsdebatten, på senare tid främst i Me Too’s efterdyningar.

Den här boken handlar också om utsatta kvinnor, och till viss del även män, men har ändå inget gemensamt med de tidigare kriminalromanerna. Här är istället brotten av det slag som förr kallades sol-och-vår. 

De brottsliga huvudpersonerna som läsaren får följa är ett syskonpar som satt i system att lura och bedra allt och alla de möter. De är fiffiga och använder sig ofta av honungsfällor, det vill säga de lovar kärlek och i viss mån pengar. Men i själva verket är de skrupelfria och lurar av sina offer deras besparingar.

Karin AlfredssonDe är nu på väg utomlands för att en gång för alla få ihop vad de behöver för framtiden. Men de gapar efter mycket. Kan de verkligen då få behålla hela stycket? Kanske går de för långt, och vem eller vilka är deras värsta fiende. En polis har fått upp spåret, men vad värre är; de försöker också lura varandra.

Det är en skälmaktig historia Karin Alfredsson har målat upp. Brotten drabbar förvisso tragiskt och de bedragna polisanmäler sällan på grund av att de skäms. Författaren har använt sig av en humoristisk grundton mitt i allvaret, trots att många drabbas hårt. Men här finns inga mord, bara ett ganska högt hållet tempo.

Det är underbart att konstatera att det går att skriva böcker på runt 250 sidor, vilket var alldeles lagom i detta fall. Karin Alfredssons roman bjuder på en stunds trivsam underhållning, men jag längtar ändå efter en Ellen Elghistoria till. Kvinnor som far illa finns det fortfarande mycket att skriva om.

NISSE SCHERMAN

Karin Alfredsson är en välkänd och omtyckt författare med ett stort antal böcker bakom sig. Den nya boken, Sista färjan från Ystad, är en spänningsroman utan mord.

Handlingen börjar med att en man och kvinna kommer till Ystad och hinner med sista avgången med färjan mot kontinenten, efter att ha kört bil genom Sverige. De är specialister på att samvetslöst och framgångsrikt lura pengar av folk. De utnyttjar ensamma personers behov av kärlek, sex etc och är skickliga i att hitta dem som är sårbara och lättpåverkade. Nu är de redo för att ta steget ut i Europa. Hemma väntar en fyraårig pojke på sin födelsedagspresent, en svårt sjuk kvinna bereder sig på att sälja sitt älskade torp, en professor ser fram emot en helg med sin älskare och en bonde väntar på sms från en hemlig kärlek. Och i Stockholm hamnar polisen Aina i en brottsutredning som inte liknar något hon tidigare varit med om.

Karin Alfredsson gör inte läsaren besviken. Hon har skrivit en annorlunda och mustig deckare, som håller ett snabbt tempo och ofta överraskar läsaren med nya infallsvinklar. Hon ger bra personporträtt och skriver med en god portion humor trots de tragiska livsödena. Det är svårt att lägga ifrån sig boken, och när trådarna knyts ihop av polisen Aina så frestar det på syskonens lojalitet.

Detta är en lågmäld och samtidigt mycket läsvärd spänningsroman.

LARS-ERIK HOLM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22