SINNESSLÖ

Feb 13th, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Recension

Omslag till SinnesslöAv Niklas Wrångberg
Position Förlag, 2016
ISBN 9789198171839, inbunden, 281 sidor

Detta är författarens debutroman, han har tidigare skrivit faktaböcker och till och med blivit nominerad till Stora Publishingpriset och Årets Svenska Måltidslitteratur. Det märks när han skriver, han är ingen nybörjare även om det är första skönlitterära försöket.

Nu har det blivit en förhållandevis blodig, våldsam och spännande deckare. Niklas Wrångberg har valt Västervik som arena för sin bok. Bra, ytterligare en stad är nu inmutad på deckarkartan. Hans miljöbeskrivningar är detaljerade, målande och tyder på kunskap om trakten.

Niklas WrångbergÅr 1951 blir en kvinna mycket grovt skändad på S:ta Gertruds mentalsjukhus. Skildringen av hennes öde är beskrivet så att läsaren knappast kan stå ut. De vidriga händelserna kommer att få följdverkningar i nutid. Någon är ute för att hämnas.

Mårten arbetar som copywriter på en reklambyrå i Stockholm. Han får besked om att hans farfar, som han inte har träffat på årtionden, har avlidit i Västervik. Som enda arvinge måste han åka dit för att ta hand om allt. Naturligtvis blir han då inblandad i de spektakulära våldsdåd som samtidigt hemsöker staden.

Det är en hemsk historia och innehåller mycket spänning, trots att läsaren även får följa mördaren på dennes hämndjakt. Man blir mer uppdaterad än polisen vars arbete ibland präglas av en viss tröghet.

Författaren gör ett hyggligt hantverk även om det smugit sig in en del grammatiska språkgrodor. Lite grand tar han också i för mycket här och där. Vissa metaforer och liknelser har blivit lätt absurda. Jag hade också önskat mig mer av persongestaltningarna, nyfikenhet på huvudpersonerna är inte riktigt stillad.

Bokens ryggrad, intrigen, är dock välbyggd och skapar den nervkittlande känsla man kräver av en kriminalroman.

NISSE SCHERMAN

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22