SINNE UTAN SVEK

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Inger Jalakas
Normal 2006

En nedbrunnen kyrka, en försvunnen präst som just välsignat ett lesbiskt par och en kvinna som förs till psykakuten efter att ha glömt vem hon är – det är några trådar som kastas ut i början av Sinne utan svek.

Kyrkan ligger i ett bohusländskt fiskeläge och det är kriminalinspektör Margareta Nordin med kollegor från Göteborg som kallas in för att utreda vad som hänt. Att Margareta Nordin är lesbisk gör det kanske lättare för henne att tolka de olika tecken som leder fram till gåtans lösning. Men framför allt utför hon och hennes kollegor ett polisiärt hantverk, där människors olikhet inte spelar någon roll för ansträngningarna att skipa rättvisa. Inger Jalakas djupdyker i Svenska kyrkans spänningar när det gäller kvinnopräster och homosexuella par, men väljer att lägga tonvikten på ett försonande kärleksbudskap istället för svartvit pedagogik. Gärningsmannen är inte svår att tidigt lokalisera i texten, men tempot är gott och de olika kapitlen ackompanjeras effektfullt av svavelosande Bibelcitat. Framför allt illustrerar Sinne utan svek på ett ovanligt bokstavligt sätt riskerna med bokstavstro.

Ett plus för att Jalakas vågar hushålla med kriminalgenrens effektförråd och nöjer sig med ett enda mordoffer.

Men ett minus för det alltför sockrade slutet.

PÄR ALEX ANDERSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22