SINNE UTAN SVEK

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Inger Jalakas
Tre Böcker 2005

I resterna efter en nerbrunnen kyrka hittas ett lik som visar sig ha blivit dödat före branden. Man lyckas identifiera den döda och huvudspåret blir att den skyldige borde gå att finna bland kvinnoprästmotståndare. I närheten hittas en förvirrad flicka som har tappat minnet. Har hon med mordet att göra? Dessa båda intriggrenar löper sida vid sida och utgör ett intressant växelspel. Ända in i del sista är man oviss om flickan bara är en sidospår.

Kriminalinspektör Margareta Nordin är utredare i det karga Bohuslän där alltsammans utspelas. Där tar männen sin kvinnosyn från Bibeln och – trots att Nordins läggning inte beskrivs särskilt ingående – den passar inte kriminalinspektören särskilt väl. Hon har det inte alltför lätt som lesbisk på en mansdominerad arbetsplats. Jalekas skriver lite hemlighetsfullt något som förstärker Nordins diskretion när det gäller sin läggning.

Hon tar inte precis ut svängarna när det gäller det kriminella huvudproblemet. Men hennes lågmälda berättande känns trovärdigt – och väldigt svenskt. Ända in i det sista är man osäker om vem som begått brottet. Som kriminalroman är boken aningen svag, men som människoskildring har den stora fördelar.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22