SINGÖSPIONEN

May 31st, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Recension

Omslag till SingöspionenAv Anders Gustafson och Johan Kant
Bokfabriken, 2015
ISBN 978-91-76290-15-6, inbunden, 350 sidor

Kriminalinspektör Solbritt Andersson och hennes man har förälskat sig i Singö i Roslagen och köpt en sommarstuga där. När semestern börjar får de raskt kontakt med grannen som berättar om traktens enda stora händelse, mordet på en värnpliktig på den bas som kustförsvaret hade på ön. Det var 1986 och mordet på Olof Palme överskuggade händelsen som aldrig blev uppklarad.

Så trots semester och makens motstånd vill Solbritt veta mer och börjar rota i utredningen.

Sånt ska man inte göra, det vet varje deckarläsare. Och här byter också, ganska tidigt i boken, berättelsen från deckare till thriller, för läsaren får tidigt veta vad som hände och varför.

Gustafson och KantSå får vi följa både semesterspaningarna och de skyldigas försök att ånyo dölja vad som hänt, med naturligtvis en sammandrabbning på slutet. Den blev dock mindre actionfylld än vad sådana här böcker vanligen ger, och det tackar jag för. Det gjorde berättelsen mer trovärdig.

Tyvärr är det inte så mycket annat som är lika trovärdigt. Jo, ungdomsfylleri och grannrelationer på en liten ort, men inte i polisarbetet.

Idén är bra, intrigen likaså men utförandet blir alltför pratigt och personerna, med något undantag, inte riktigt levande. En bit in i läsningen tänkte jag att författarna nog hade behövt en hårdhudad förlagsredaktör för att strama åt, men så läste jag författarpresentationerna och fann att den ene faktiskt är förlagsredaktör på ett annat förlag.

Kanske ett exempel på att man inte ska redigera sina egna texter. Eller att en redaktörskollega inte vågar gå lika hårt fram som mot andra debutanter.

Omslaget, och slutet på historien, säger att detta är första delen i ”Singö-serien”. Vi kan alltså räkna med att få möta Solbritt igen, som bara har några år kvar till pensionen. Hon är en tuff polis. Hoppas att nästa text får en tuff granskning.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22