SINGLE & SINGLE

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Jolm le Carré [pseud för David Cornwell]
Single & Single 1999
Översatt av Sam J. Lundvall
Bonniers 2000

le Carré fortsätter att berätta om världen efter murens fall och hans tes tycks vara att det inte finns någon reell frihet. Den fria västvärlden styrs av affärsdrivande konglomerat som ser till att allt är till salu. Här finns korruption och intolerans i övermått, och världen med alla dess människor låter sig bedras.

Det här är knappast le Carrés bästa roman, men även när han inte når toppen är han en gudabenådad berättare. Det är svårt att lägga ifrån sig hans böcker när man väl börjat läsa.

Här är det ett genomkorrumperat brittiskt företag som tvättar pengar åt ryska maffian. Författaren skildrar satiriskt de två världarnas krampaktiga möten. Britterna är ohyggligt brittiskt sofistikerade, deras motparter grovt tillyxade i sin tankeförmåga. Men när det gäller att vara skrupelfria är båda lika goda kålsupare.

le Carré har skrivit romaner som varit mer spännande och slutscenerna i Single & Single är ganska matta. Men han kan konsten att åstadkomma goda formuleringar, att få ironi att bli en egen konstform. Det bör framhållas att Sam J. Lundwall vid det här laget lärt sig förlagan så väl att försvenskningen blivit en fröjd att läsa.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22