SIMONS 120 DAGAR

Apr 28th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Simons 120 dagarAv Simon Gärdenfors
Galago 2008

Skillnaden mellan serier i min ungdom och de som ges ut numera är så stor att jag inte ens kan titta över klyftan. Förr handlade historierna om hjältar som upplevde hisnande äventyr (Stålmannen, Läderlappen, Fantomen, Kapten Marvel) eller lustiga typer som råkade ut för konstigheter (91:an Karlsson, Soldat Bom, Lille Fridolf) och alla hade kläder på sig, om än vissa klädesplagg inte gick att inhandla på H&M.

Så är det inte längre. Nu ska serierna vara ”intellektuella” och gärna ingå i ett projekt. Det här tillhör den senare kategorin – även om Gärdenfors säkert anser att han också är intellektuell.

Projektet som resulterat i den 400-sidiga seriepocketen Simons 120 dagar inleddes våren 2006 när tecknaren bestämde sig för att dra ut på vägarna och aldrig sova på samma plats två nätter i rad.

Serien berättar om hur han sov på främlingars soffor, såg till att få fri kärlek, hade sex på ett dagis, mordhotades och misshandlades, käkade meskalinkaktus, söp som attan, adopterades av ett MC-gäng och offrade kalsipperna i en Asaritual.

Är det kul? Jodå – om man är förtjust i ritualer som inbegriper könsord och könsbilder, skrattfri humor av modernt slag och står ut med enahanda teckningar.

Fjortisar tror nog att det här är fin kultur (inte finkultur). Jag fyller snart 70.

Simon GärdenforsDet påstås att skribenten Ika Johannesson fick lust att klippa till upphovsmannen efter att ha läst verket. Jag vet inte hur gammal hon är, och bryr mig inte heller, men gissar att åldersskillnaden är betydande. Trots det har hon min aktning.

Idén till titeln lär härledas från Pasolinis film Salò eller Sodoms 120 dagar från år 1975. Mer än bara titeln anser jag. Den filmen var också snaskig så det räckte till. Fast människorna i filmen var inte fullt så slappa och ointresserade av olika delar av det liv som sägs vara vidrigt och döpt efter Svensson.

Simon Michael Gärdenfors är 30. Han är rappare och serietidningsredaktör och är ena delen av duon Las Palmas. Den andre heter Calle Thörn.

KJELL E. GENBERG
Bakåtsträvare?

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22