SIMMAREN

Nov 10th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till SimmarenAv Joakim Zander
Wahlström & Widstrand 2013
ISBN 978-91-46-22413-6, 383 sid

EU-juristen Joakim Zander (född 1975) är bosatt i Helsingfors och har fyllt sin debutroman Simmaren med action och fullt driv efter en lite långsam start. Historien rör sig mellan många platser och världsdelar – Syrien, Afghanistan, Belgien, USA och Sverige – och i början har man nästan svårt att hänga med i svängarna i och med alla förflyttningar. Men det tar sig och efterhand kan man skönja ett mönster i denna internationella thriller. Då blir det också alltmer spännande.

Boken tar avstamp en het natt i Damaskus för ett trettiotal år sedan. En amerikansk agent tvingas lämna sitt spädbarn när han är tvungen att ge sig av efter att ett uppdrag gått snett. Det är en upplevelse som tär på honom och får honom att försöka fly från sitt förflutna bara för att inse att han hela tiden bär det med sig, oavsett om han befinner sig i Libanon, Afghanistan eller Irak.

I nutid, alltså 30 år senare, kontaktas EU-juristen Klara Walldén i Bryssel av sin gamla pojkvän av Mahmoud Shammosh, en svensk forskare i krigsförbrytelser, som av en person som ger honom hemligstämplad information om tortyr och maktmissbruk som är så farlig för vissa starka intressen att de gör vad de kan för att hindra att hemligheterna sprids. Tillsammans ger sig Klara och Mahmoud ut på jakt efter dessa kunskaper med resultatet att de själva blir måltavlor för de personer som vill förhindra förändring. Här visar det sig att den amerikanske agenten har stor betydelse.

Zander berättar på ett bildrikt språk på klassiskt thrilliervis, inspirerat av den amerikanska filmberättelsens dramaturgi. Jag kan tänka mig att de miljöer som beskrivs för många kan kännas som mycket exotiska – inte minst vinterbilder i ett stormigt skärgårdslandskap – för de läsare som tack vare Stieg Larsson börjat uppskatta nordisk spänningslitteratur.

Författaren handskas väl med språket och skildrar både människor och händelser med insikt och balans. Man har lätt att tro på miljöerna som troligen är självupplevda eftersom Zander bott i Sverige, Syrien och Israel under uppväxten och kan Bryssel tack vare sitt arbete.

JAN NYGREN

Joakim Zander

Joakim Zander. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22