SIMMA I MÖRKER

Feb 21st, 2014 | By | Category: 2014-02 feb, Recension

Omslag till Simma i mörkerAv Kjell Eriksson
Ordfront 2012
ISBN 978-91-7037-528-6, inb, 286 sid

Jag fick inte den här boken i min hand förrän nu i januari 1914. Trots att den trycktes 2012. Kanske var det bra för att jag skulle få lite perspektiv till boken (finns nu också i pocket).

Kjell Eriksson är trädgårdsmästaren som skrivit kriminalromaner. Han har fått pris för årets bästa deckare och så småningom livnärt sig på sitt skrivande. En näst intill omöjlig situation för en vanlig skönlitterär författare.

Han har varit i Lantarbetarförbundet, SKP/KFML, SSU med flera organisationer. Han är marxist. Han står alltid på de svagas sida. Han avskyr orättvisor. Kanske han stundtals avskyr sig själv mest.

Kjell ErikssonHan bor numera i Brasilien, Bahia och Spanien, Barcelona. Men han växte upp på Ymergatan i Almtuna, Uppsala. I arbetarkvarteren. På andra sidan Fyrisån låg akademikernas värld. En värld som han tar avstånd från, gycklar med, avskyr, föraktar men fan vet om han inte ibland omedvetet är lite avundsjuk.

Hans första kapitel, Skåne mars 1976, handlar om honom som agitator för Lantarbetarna. Det här kapitlet är lysande litteratur. Allt och jag menar allt han vill säga i boken finns redan i det första kapitlet. Orättvisorna i samhället, hans politiska hemvist och hans ständiga socialistiska kamp för att hjälpa människor och hans inre oro. Kapitlet är en briljant sammanfattning av Eriksson och hans liv.

Visst är de följande avsnitten intressanta genom att läsaren får lite mer kännedom om personen Kjell Eriksson. I övrigt tycker jag att boken är mest fragment och de ger ingenting som bok eller om Eriksson.

Skaffa er Simma i mörker om Kjell Eriksson. Det första kapitlet är värt varje krona som boken kostar.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22