SILVERVIEW

Jan 21st, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till SilverviewAv John le Carré (med efterord av sonen Nick Cornwell)
Silverview, 2021
Översättning Hans-Jacob Nilsson
Albert Bonniers förlag. 2021
ISBN 978-91-0-019581-6, inbunden, 248 sidor

Den här agentromanen ges ut postumt. Den skrevs tidigare men John le Carré var inte helt säker på den och bad sonen att, efter att fadern dött, kolla den. Sonen, själv författare under pseudonymen Nick Harkaway, fann att den dög med vanlig förlagsredigering.

Och visst duger den. Här finns tydligt Carrés kritik mot hur säkerhetstjänsten fungerar, hur den politiserats.

Den viktigaste huvudpersonen är den fd finansmannen från London som tröttnat på livet där och dragit sig tillbaka till en badort och köpt stadens bokhandel. Men så mycket om böcker kan han inte men lär sig, har idéer om hur man ska utveckla verksamheten, och i de planerna får han hjälp av en äldre herre från trakten.

Läsaren, men inte bokhandlaren, inser snart att den äldre herren med sjuklig hustru har anknytningar till säkerhetstjänsten. Men hur? Och i vilken egenskap? Och vad är det som får de nuvarande aktiva i tjänsten att börja kartlägga olika möten.

Det är en avslöjande bild av hur de som arbetar i säkerhetstjänsten kan utnyttja systemet för att få som de vill, även om det inte alltid är klart vad de egentligen är bekymrade över.

Och så finns här ett par kärlekshistorier.

Det är som alltid utomordentligt välskrivet. Läsaren fångas snabbt och man lär känna en del av personerna väl, medan andra och deras drivkrafter är mer, som tjänsten kräver, dunkla.

John le Carré kan vila lugnt, den här boken håller alla mått.

LEIF-RUNE STRANDELL

John le Carré

John le Carré. Foto Harry Borden

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22