SILVERKRONAN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Anna Jansson
Prisma 2003

Detta är en ganska trivsam ”vem-gjorde-det”-historia som utspelas på Gotland och har viss tidsanknytning till Anna Janssons debut Stum sitter guden. I vanliga fall håller kriminalinspektör Maria Wern till i Örebro men här tar hon och några kolleger ett sommarvikariat på Gotland (Jansson är född i Visby). Under Medeltidsveckan händer saker – en man försvinner från Gotlandsbåten och en man hittas mördad i ett järnåldersröse, begravd som en hövding från svunnen tid. Lite modernare är att folk på ön sett UFO-liknande fenomen.

Tyvärr älskar Anna Jansson sitt Gotland lite för mycket. Hon försöker göra en Jan Mårtenson, berätta kulturhistoria i stället för att skriva en spänningsroman. Visst är det kul att repetera sagan om Valdemar Atterdag och brandskattningen, att lära sig det mesta om öns topografiska förtjänster, men när det tar sådan plats i berättelsen om Werns eskapader att det måste till ett helt kapitel med ledtrådsförklaringar är det ändå av ondo.

Det här tenderar att bli nästan för kritiskt mot den goda Anna Jansson, men det måste ändå nämnas: till och med en rätt ovan läsare gissar ganska snabbt vem som ligger bakom illdåden. Det är en dödssynd i en whodunit.

Bli som förr, Anna, och kom snart tillbaka.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22