SILKESMASKEN

Feb 8th, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till SilkesmaskenAv Robert Galbraith (pseud för J K Rowling)
The Silkworm, 2014
Översättning Charlotte Hjukström
Wahlström & Widstrand, 2015
ISBN 978-91-46-22654-3, inbunden, 521 sidor

Jag blev förtjust i ”Galbraiths” debut Gökens rop med huvudpersonen Cormoran Strike, privatdetektiv med ett förflutet som militärpolis. Han har en ung kvinna som sekreterare/assistent, Robin, vars fästman inte helt är förtjust över hennes jobb.

Pengar var det ont om och Cormoran fick sova på kontoret för bostad hade han inte råd med. Men nu, efter det lyckade fallet med självmordet/olyckshändelsen som han kunde visa var mord, strömmar klienterna till. Tyvärr mest äktenskapsproblem och misstankar om oegentligheter i företag.

J K RowlingMen så kommer en kvinna och ber honom om hjälp att hitta sin försvunne man, en författare med koleriskt humör som brukar försvinna några dagar. Hon är säker på att förlaget och agenten ska betala vad det kostar. Nu har det gått lite för länge, men detektiven får några tips om var han brukar finnas.

Naturligtvis hittar Cormoran honom, men död, brutalt uppskuren på samma sätt som han skildrat i sin senaste, ännu outgivna, bok där han också hånar ett antal medförfattare, förläggare och andra närstående. Hämndmotiv?

Det är en lång och vindlande berättelse om utredningen och relationerna mellan många olika personer, inte minst förhållandet mellan detektiven och hans ambitiösa assistent, vars bröllop närmar sig.

Ingen nutida vardagsskildring utan en mer klassisk deckarintrig där skruvade förklaringar har sin plats. Njutningen ligger mer i personskildring och miljöer än i gåtan.

En aktuell anknytning finns i att hjältens kontor (och numera även hans bostad) finns vid Denmark street, där det i dagarna hålls demonstrationer för att bevara den musikmiljö som finns där mot planerna på exklusiva bostadshus.

Hoppas Cormoran kan bo kvar.

Bok nummer två kanske inte lika överraskande som den förra men jag träffar gärna Cormoran och Robin igen.

LEIF-RUNE STRANDELL

 Ser på förlagets webb att böckerna ska bli tv-serie hos BBC.

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22