SIKTA MOT FRAMTIDEN FLICKOR

Jul 24th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Sikta mot framtiden flickor

Av Elisabet Peterzén
Sivart förlag 2006

Vi möter först de tre huvudperonerna när de just tagit studenten med ett eller flera A:n i betygen och därför hamnat på lokaltidningens förstasida med rubriken SMOFF. De berättar i tidningsartikeln om sina framtidsplaner.

Vi flyttas snabbt till nutid och de tidigare studenterna har nått medelåldern. Alla behöver pengar. Därför kidnappar de kommunalrådet i sin lilla stad. Kidnappningen blir som en ram inom vilken deras livshistorier berättas.

Jag känner mig en aning vilsen inför boken. Ibland påminner den om den gamla TV-serien “Snobbar som jobbar” med Roger Moore och Tony Curtis, som ägnar sig att listiga sätt lura av andra skojare och skumma affärsmän deras pengar. De avsnitt som berättar om hur damerna skaffar sig kontanter är riktigt underhållande. Som när Magdalen lurar några unga bankrånare att lämna över delar av sitt byte. Eller när Gudrun hittar den rike kärlekskranke svenskkanadensaren död på hotellrummet och vittjar hans plånbok.

Men damerna drivs inte enbart av en lust att plocka pengar från andra skojare, utan även av någon sorts revanschbehov. De ska ge igen för alla oförrätter manssamhället och myndigheterna utsatt dem för.

Romanen hade nog vunnit på att Peterzén renodlat det farsartade, situationskomiken.

BENGT HEURLIN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22