SIGRIDS HEMLIGHET

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Sigrids hemlighet

Av Karin Wahlberg
Uppläst av Katarina Ewerlöf (11 CD, 13,5 tim)
Earbooks 2009

Historiska Media startade ett projekt kallat Släkten med avsikt att i romanform skildra svensk historia närapå från ax till limpa. Sigrids hemlighet av Wahlberg har föregåtts av ett alster från Katarina Mazetti och Wahlberg håller tidslinjen. De två romanerna utspelas under slutet av den mytomspunna vikingatiden och kvinnor har de ledande rollerna.

Deckarförfattaren Karin Wahlberg är gynekolog och förlossningsläkare i Lund. Hennes kriminalromaner utspelas till största delen i sjukhusmiljö och även här inleder hon med en svår barnafödsel som drabbar Sigrids mor. Den får ett lyckligt slut men under tiden modern ligger i våndor utsätts den ännu inte tonåriga Sigrid för en rå våldtäkt.

Karin Wahlberg

Jag hade väntat mig att kriminalförfattare Wahlberg skulle utnyttja detta tema mer pregnant än hon gör. Sigrid blir bortgift med en impotent rik gubbe och får makens syster som fångvaktare, lyckas efter år av lidande och förnedring göra sig av med henne. Örter är bra att ha både som lindring, kryddor och mordredskap.

Boken är en per-aspera-ad-astra-historia, en krönika över några människors liv och leverne, sorger och bekymmer och inte minst konsten att väva. Allt i trakterna av ett Sigtuna som är både kungens och Guds stad, ett ställe dit Oden och Tor inte längre är välkomna.

Hon känner för sina figurer, så mycket att hennes beskrivningar av deras känsloyttringar breder ut sig och hamnar i närheten av rådfrågningsspalterna i veckopressen. Allt omramat av tidsmarkörer för att öka trovärdigheten.

Inget fel på den, men de biografiska berättelserna är i all sin prydno inte tillräckligt intressanta för att fånga mig genom hela romanen, trots Katarina Ewerlöfs gedigna uppläsning och trots Karin Wahlberg emellanåt vackra formuleringskonst.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22