SIGRID Sagan om Valhalla

Oct 6th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till SigridAv Johanne Hildebrandt
Forum, 2014
ISBN 978-91-37-13648-6, 459 sid
Talbok inläst av Angela Kovács
Bonnier Audio, 2014
ISBN 978-91-74-33266-7, 12 CD, 17 tim, 45 min

Johanne Hildebrandt räknas av rätt många som Sveriges fantasydrottning, inte minst beroende på hennes böcker med undertiteln Sagan om Valhalla där Sigrid är den senaste. Denna undertitel ger mig lite krupp eftersom det är det engelska namnet på den mytologiska plats jag i skolan fick lära mig hette Valhall, eller Valhöll och var de stupade krigarnas hall. Dit, till guden Odens boning i Asgård, kom de vikingar som ärofyllt stupat i strid och kunde fortsätta sitt krigande, nu mot jättarna. De som nu dog återuppstod innan kvällen och kunde festa med sina kamrater med mjöd och fläsk från den evige grisen Särimner.

I denna fjärde del i serien är det nordiskt 900-tal och fadern till huvudpersonen Sigrid Storråda vill gifta bort henne med Svitjods kung Erik så att den fred som slutits mellan svear och götar vidmakthålls.

Naturligtvis blir det hinder på vägen när den fagra Sigrid reser får att träffa den blivande maken. Hon stöter inte enbart på fiender som vill döda henne utan träffar också Svend som fostrats av Jomsvikingarna (enligt isländska sagor ett vikingabrödraskap som höll till i  det starka fästet Jomsborg på ön Wolin vid floden Oders mynning) varvid starkt erotiskt tycke uppstår. Svend är son till kung Harald Blåtand, mannen som lät bygga Jomsborg, men fadern har inte erkänt honom. Svend lyckas få till ett halvhjärtat faderskapserkännande men det hjälper inte. Hans hat är starkt och han bestämmer sig för att störta fadern för att själv bli Danmarks kung.

Mitt i allt detta pågår ett religionskrig mellan asatroende och kristna. Sigrid, liksom Svend, tror på Oden och Tor och för att besvärja det som sker runt omkring sjungs galdrar av män och sejder av kvinnor, man tillber kvinnliga gudaväsen som kallas diser, där Vanadisen är Freja, den mäktigaste av dem alla.

Just Freja lovar Sigrid ett barn. Inte vilket barn som helst utan ett som ska rädda Norden från kristendomen, men för det kräver hon ett hårdfört offer.

Angela KovácsHildebrands prosa är fylld av arkaiska jämförande ord som man ibland hänger med på tack vare sammanhanget. Ibland behövs dock den ordlista som finns i boken (men inte i uppläsningsversionen som skickligt och inlevelsefullt gestaltas av Angela Kovács, bilden tv). Hänvisningarna till olika gudomar, seder och bruk samt mytologiska figurer kräver nästan att man läst de tidigare delarna – och minns dem – för att riktigt hänga med. Humorn är grov och slapstickartad, av det vikingaslag som introducerades av Frans G. Bengtsson i Röde Orm och grymheterna är legio. Fast kärlekshistorien mellan Sigrid och Svend är precis som erotisk och romantisk som den ska vara i en historisk chic lit.

KJELL E. GENBERG

Johanne Hildebrandt

Johanne Hildebrandt. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22