SIBIRISK COCKTAIL

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Staffan Bruun
Schildts 2006

Bruuns återkommande hjälte Burt Kobbat har jag följt med stort nöje sedan början av 1990-talet. Böckerna är sällsynt satiriska och roliga utan att den detektiva spänningen försvinner. Staffan Bruun angriper både sådant han gillar och ogillar – det senare mest – och i Sibirisk cocktail är det svenska övervintrade 68:or, EU:s förmåga att skapa nya myndigheter och oförmåga att hålla reda på sina bidragspengar som får mest på truten.

Burt Kobbat har lyckats bli mångmiljonär genom att hans barnböcker om Humlan Hugo ska filmas av Disney. Men EU:s filmverk (lett av den vidrige svensken) menar att man inte kan godkänna distribution inom Europa på grund av USA:s kulturimperialism. Det blir synd om Kobbat som måste till Bryssel – iklädd den nyrikes förfarliga italienska kostymer – men får bekymmer även med detta eftersom flygtrafiken skakas av ett antal oförklarliga olyckor. Det är från detta som boktiteln kommer, en mycket smart intrigdel. Mord förekommer förstås i penning- och politikkarusellen och Kobbat blir lika illa åtgången som någonsin Roland Hassel. En komisk sidointrig är hans bekymmer med den i Afrika verksamma frun som anlitat en sagolikt envis heminredare.

Att jag sen är lite tveksam till slutets mördare får väl tillskrivas min egen brist på förstånd och humor.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22