SHAKESPEARES HEMLIGHET

Nov 19th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Shakespeares hemlighet

Av Jennifer Lee Carrell
The Shakespeare Secret 2007
Översatt av Thomas Andersson
Wahlström & Widstrand 2008

En av årets mest framgångsrika böcker i Storbritannien är The Shakespeare Secret av debuterande amerikanska Shakespeareexperten Carrell. Den kom där i januari, och nu i höst den svenska översättningen. Man jag tror inte det blir riktigt samma succé här – vi är inte lika inkörda på alla turer kring Shakespeare.

För denna bok är också en populär sammanställning av alla de olika teorier om vem som egentligen skrev dramerna, både som dramatisk handlingstråd och i ett efterord.

jennifer lee carrell

Jag betvivlar alls inte författarens sakkunskap, och inte heller ambitionerna att skriva en thriller. Den har beskrivits som en ”Da Vinci-koden på steroider” men jag associerar snarare till en Indiana Jones i litteraturhistorien. Här är fullt av koder, hemliga gångar, mystiska föremål, hastigt uppdykande personer som är vänner (eller fiender?) och förflyttningar mellan England, Spanien och USA. Mordbränder och mördade personer à la Shakespeare-figurer en masse…

Det börjar med mord på samma sätt som Hamlets far mördades vid repetitionerna av dramat på den nybyggda Globe-teatern i London. Och en gåta som kräver ett svar.

Jodå, det går undan, det finns en rad överraskningar och vändningar som är bra thrillermässiga, och om man är lite road av själva kärnan, alltså mysteriet Shakespeare, så är det inte illa. Men här kanske jag faktiskt hellre väntar på filmatiseringen, den kan bli anslående.

Men i grunden är det en udda idé (inte trovärdig, fast vem vet vad galna litteraturvetare kan ta sig till) som man får acceptera om man alls ska ta handlingen till sig.

Bäst tycker jag är omslaget: det var längesedan en bok med hårda pärmar ser ut som ett halvfranskt band.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22