SEXTUSEN KALLA

Jan 18th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av James Ellroy
The Cold Six Thousand 2001
Översatt av Thomas Preiss
Bra Böcker 2001

I Ellroys amerikanska sextiotal frodas organiserat brott (maffia, korrumperade fackföreningar och mycket annat) och detta styr samhället genom att deras intressen för det mesta sammanfaller. Denna 776 sidor långa roman, som nästan är plågsam att läsa mitt i all njutning, börjar med mordet på president Kennedy och slutar fem år senare med att Martin Luther King och Robert Kennedy dör för attentatsmans kulor.
Här rör sig påhittade personer bland verkliga människor, stora händelser knyts samman med mindre stora. Ellroy tycks vara övertygad om att det var den amerikanska gangstervärlden som mördade presidenten 1963 och han presenterar sin teori på ett övertygande sätt. Men, för all del, det har också andra konspirationsteoretiker gjort.
Thomas Preiss – alltid lika skicklig som översättare – kan inte ha haft det lätt. Ellroys språk är vildvuxet och slangrikt samtidigt som hans stil nästan bli plågsam att läsa för en som är van vid den svenska lättsamheten.
Hur som helst; både författaren och översättaren har åstadkommit ett storverk. Ellroy för sin idéhistorik och Preiss för sin förmåga att försvenska den.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22