SEX ÅR

Oct 7th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Sex årAv Harlan Coben
Six Years, 2013
Översatt av Jan Malmsjö
Forum, 2014
ISBN 978-01-37-14177-0, 331 sid.

Boken påminner mig om filmer. Huvudpersonen Jake Fisher är professor vid ett mindre college. På sin dator får han plötsligt se att maken till hans ungdoms kärlek, Natalie, är död. I hopp om att  få återse henne – trots att han lovat att inte ta kontakt – reser han till begravningen. Och cirkusen är i gång som i en bättre Hitchcockfilm.

Han får sparken från sitt jobb. Personer han söker upp för att få hjälp att spåra Natalie vägrar att säga något till honom – eller dör. Jake förstår ingenting. När han till slut träffar ledaren för gruppen som förstört hans liv, blir det ett blodigt möte.

Ett högt tempo, inga tröttande, meningslösa dialoger. Personteckningen är en smula skissartad, men det stör inte. Jag var fångad från början till slut. Förklaring till händelserna får man först på de sista sidorna.

Baksidestexten talar om en ”bladvändare”, vilket stämmer. Detta är en underhållningsroman av bästa märke, utan samhällsengagemang och annat som belastar vissa  spänningsromaner. Som om man skulle behöva skämmas för att man läser för att roas! Och som om författare som ger oss läsare underhållning är sämre!

BENGT HEURLIN

Harlan Coben

Harlan Coben. Foto Claudio Marinesco

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22