SERIEMÖRDARE Ondskans ansikten i alla världsdelar

Dec 28th, 2011 | By | Category: 2011-12 dec, Recension

Omslag till SeriemördareMB Bokförlag 2011
ISBN 978-91-85635-40-5, 272 sid

Sveriges mest kände seriemördare Thomas Quick, alias Sture Bergwall, är kanske inte någon seriemördare alls – måhända har han aldrig ens mördat. Behandlingen av honom är en svensk rättsskandal, men berättar också en del om den osäkerhet som vidlåder seriemördare – var det verkligen han (eller hon) som gjorde alla de där hemska dåden?

Vad gäller t ex en australisk mördare så dök ett av hans påstådda offer upp pigg och kry vid rättegången. Till detta mord var han i alla fall oskyldig …

Inte minst har deckarförfattare och deras läsare intresserat sig för ämnet.

Kjell E GenbergKjell E Genberg är en av våra verkligt stora i kriminalgenren och han har nu efter åratals forskning kommit med en bok som verkligen ger oss mängder av fakta om de människor som begått historiens kanske värsta brott – politiker som Hitler, Stalin och Saddam Hussein oräknade. Seriemördare Ondskans ansikten i alla världsdelar heter boken.

I Sverige är den kanske värste massmördaren en 19-årig sjukvårdare i Malmö som tvingade åldringar dricka frätande kemikalier – 27 stycken dog! Mannen fick rättspsykiatrisk vård och är nu “färdigbehandlad” och fri.

I folkmun lever särskilt den skånske polisen Tore Hedin som dödade nio personer innan han dränkte sig.

Den mest kände massmördaren, historiskt sett, är förmodligen Jack The Ripper – Jack Uppskäraren. Han mördade prostituerade i det viktorianska London och trots mängder av teorier har hans identitet aldrig säkert kunnat fastställas.

Den ungerska “blodsgrevinnan” Elizabeth Báthory (1560–1614) påstods ha dödat mer än 600 offer – hon dömdes för 80. Skälet var att hon trodde hon blev vackrare av att bada i blod! Som adlig kunde hon inte dömas till döden, men murades in i sin tortyrkammare som saknade fönster. Enda öppningen var en lucka genom vilken hon fick mat. Kanske ett värre straff än att dödas …

Min far hade ett par ogifta mostrar i England. Deras läkare visade sig småningom vara en massmördare och hängdes för det. Det hemska var dock att en oskyldig dessförinnan avrättats för morden, något som ledde till att dödsstraffet 1971 avskaffades i Storbritannien.

En morgon 1976 i Bronx, New York attackerades ett ungt par i en parkerad bil. Någon sköt på dem med en 44 kalibers pistol och den 18-åriga flickan dödades. Liknande angrepp skedde 23 oktober, 27 november och 30 januari året därpå.

Mördaren skrev brev till polisen och berättade att han var son till den hemske och blodtörstige “Sam”. Mördaren kallades därför “Son of Sam”. En journalist fick brev från Sams son och “New Yorks rännstenar som är fyllda med hundskit, spyor, avslaget vin, piss och blod.”

Den okände mördaren spred en ökande skräck i New York, särskilt då han hotat diskotek som var gangsterstyrda. Även maffian kände sig illa ute och gav sig ut på fruktlös mördarjakt.

Vid ett av morden såg man en bilist som fått en 35-dollars P-bot för att han parkerat framför en brandpost. Polisen kollade upp vem bilisten var och fann komprometterande material hos honom. Det var en knubbig brevbärare David Berkowitz och han uppgav att han handlat på order av sin grannes svarta labrador! Han dömdes till 300 år i fängelset. Där blev han religiös och hade som väckelsepredikant egen TV-show som sändes från fängelset!

2005 kom han därtill med sina memoarer trots att offrens familjer och advokater protesterade högljutt.

Detta är bara en av de många hyperintressanta massmördare som Kjell E Genberg berättar om i sin bok. Jag har med stor fascination läst och läst och lärt mig väldigt mycket om vilsegång i den gåtfulla labyrint som är den mänskliga hjärnan. Detta bör vara en av de mest intressanta och underhållande böcker som kommit ut på länge. Ett exempel till:

Ted Bundy var en vacker ung man som älskade att döda. Han blev nog den mest kände  seriemördare som USA producerat. När hans första flickvän gjorde slut knäcktes han psykiskt. Hans personlighet förändrades och 1973 våldtog och ströp han en 15-årig lifterska. Det följdes snabbt av flera liknande mord och det hela blev en hel epidemi innan han blev fast. 1976 ställdes han inför rätta och hamnade i fängelse. Därifrån lyckades han rymma men blev åter fast. Nu dömdes han till döden och satt tio år i dödscell.

Den 24 januari 1989 fördes han till elektriska stolen. Bundy hade avstått från sista måltiden och grät öppet. Avrättningen refererades i radio och kommentatorn sade: ”Stäng av era kaffebryggare, kära lyssnare. I dag kommer man att behöva all tillgänglig elektricitet här!”

JEAN BOLINDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22