SENARE

May 18th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till SenareAv Stephen King
Later, 2021
ÖversättningJohn-Henri Holmberg
Albert Bonniers förlag, 2021
ISBN 978-91-0018853-5, inbunden, 266 sidor

Boken, ovanligt tunn för Kings senare verk, inleds med en introduktion och ursäkt av författaren för det flitiga användandet av ordet senare, och för skrivsättet. Dessutom tror han att det är en skräckhistoria.

Författaren som skriver detta är bokens huvudperson, James Conklin, som vid 22 års ålder skriver ner en slags biografi. Berättelsen börjar när åttaårige Jamie kommer hem från skolan och grannens fru just har dött.

Det speciella med James är att han kan se döda människor, och nu talar han med den avlidna. De döda kan inte ljuga, så när den förtvivlade maken undrar var hustruns ringar har tagit vägen får James henne att berätta det, och hans mamma, som motvilligt accepterat att sonen har en sådan förmåga, kan berätta var de finns.

Mamma är litterär agent, framgångsrik och de bor centralt på Manhattan, nära till Central park. Grannen är pensionerad professor i litteraturhistoria. Och så finns det ytterligare en viktigt person, mammas kompis och käresta den kvinnliga polisen Liz.

Och en polis som utreder mord kan förstås ha glädje av en person med förmåga att fråga mordoffret vem som gjorde det. Så här börjar det bli mer thriller än skräck, men skräckinslaget ökar. Dessutom deckarfrågan om vem som var James pappa.

Mycket skräck, en del thriller, men allra mest det som förlaget citerar på omslagsfliken: King är en mästare på att skildra barn. Vi lever och upplever gossen som inte är alldeles tillfreds med sin övernaturliga förmåga. En fin, på ett sätt alldeles vanlig, uppväxtskildring

LEIF-RUNE STRANDELL

Stephen King

Stephen King. Foto Shane Leonard

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22