SEKTEN

May 17th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till SektenAv Meg Gardiner
China Lake 2002
Översättning: Karin Andrae
Prisma 2008

Evan Delaney har vårdnaden om sin brorson Luke i faderns temporära frånvaro: brodern Brian är stridspilot och ute på uppdrag större delen av tiden. Modern Tabitha har lämnat familjen och gått med i en religiös grupp som kallar sig De utvalda. Sekten visar tydligt att den är ute efter pojken, och Evan får upprepade bevis på att den inte skyr några medel: De tar sig in i hennes hem och vandaliserar det, saboterar hennes vardagsliv, skickar ut Tabitha på diverse farliga uppdrag för att säkra Luke till sekten och lyckas få polisen att tro att Evan är den skyldiga då gruppens frontfigur, pastor Pete, blir mördad. Evan reagerar med att huvudlöst konfrontera gruppen och alla situationer den försätter henne i, men lyckas överleva och få tillbaka pojken. Det orimliga crescendo läsaren blir tvungen att gå igenom innan det barmhärtiga slutet kommer är helt enkelt tråkigt och dött som berättelse.

I amerikanska deckare är det inte ovanligt att hjälten ensam utför stordåd och ger sig in i extremt riskfyllda situationer som hon eller han klarar av med endast ytliga blessyrer – allt på temat ’Allt är möjligt, bara man har tillräcklig viljestyrka’ och ’Väntan, tystnad, reflektion eller långsamhet måste undvikas till varje pris’. Så också i denna deckare: Evan ger sig naturligtvis ensam ut till sektens högkvarter enkom för att känna på stämningen, hon stannar inte upp när sekten visar alla tecken på att vara ute efter hennes liv, utan kör på i hundra knyck ändå. Hon stjäl en stridsspets från försvaret som hon ger till sekten i förhoppningen att den ska återbörda Luke! Som hon hanterar den svåra situationen måste man säga att det faktum att hon överlever endast i ringa omfattning har att göra med hennes skicklighet. Det sker istället ofta genom att försynens griper in eller så får hon hjälp av en kompis i sista stund.

Med GardinerDen skriande bristen på verklighetsanpassning inte bara i förhållande till det verkliga sammanhanget där hon tycks leva, utan även litterärt, ger mer intryck av saga än deckare. Man kan också säga att det faktum att händelseutvecklingen verkar ligga i försynens händer också pekar på ett innehåll som mer är en tragedi eller saga än thriller eller detektivhistoria. Behöver jag nämna att det litterära djupet inte är detsamma som i en grekisk eller fransk tragedi eller i en isländsk saga?

Såväl Elizabeth George som Stephen King yttrar sig på omslaget och anbefaller Meg Gardiners bok  – här talas om välfungerande handling, starka karaktärer och en gåva från himlen … hur är det möjligt? Där försvann förtroendet för dessa författare också!

KERSTIN WALL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22